27 Nisan 2010 Salı

Dolama

DOLAMA



MALZEMELER

1 kg. un,

10 gr. tuz,

3 yumurta

1,250 kg. iç fıstık,

500 gr. toz şeker,

700 gr. sade yağ,

100 gr. nişasta,

3 çay bardağı su



YAPILIŞ TARİFİ

Tepsiye boşaltılan un, kale gibi yapılır ve ortası açılır. 3 yumurtaya, suyun

içinde eritilmiş 10 gr. tuz katılır ve 1 çay bardağı su ile yoğurulur.

Yoğurma esnasında yeteri kadar su serpilerek, hamur kulak memesi

kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edilir. Yoğrulmuş hamur kol

kalınlığında 70er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu

hamurlar yan çevrilerek üzerine nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak

yoğrulur. Bu şekilde sıkıştırılmış hamurlar merdaneyle tabak şeklinde

açılarak altına ve üstüne nişasta serpilir. Sonra parçalardan 10 tanesi üst

üste konur ve 10 katlı bu hamur grubu baklava oklavasıyla tepsi

büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her 70

gramlık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline

gelin bu grup elle ovalanır. Yufkalar aralarına nişasta konularak üst üste

sağılır. Bu işlem üç kez yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır. (Her 70 gr.

hamur 200 cm. boyunda 120 cm. eninde olacak şekilde yapılması gerekir)

Tezgaha yatırılan kat kat yufkalar 20x30 cm ebadında olacak şekilde

kesilir. Her iki kat kesilmiş yufka arasına yeteri kadar çekilmiş iç fıstık

serpilir. Bu parçalar oklavalara sarılır ve oklavadan çıkarılır. Altı sade yağla

(tereyağı) yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir. Üzerine her

tarafına yayılacak şekilde 600 gr. civarında eritilmiş ılık sade yağ, gezdirilir

ve tepsi düşük ısılı fırına sürülür. Tepsi devamlı çevrilerek 20-25 dakika

kadar pişirilir. Fırından çıkartılan dolama üzerine, sıcak kıvamdan 4 çorba

kepçesi gezdirilerek dökülür ve düz bir zeminde 30 dakika soğumaya

bırakılır, sonra servise sunulur.

ŞERBETİ

500 gr. toz şekere 2.5 bardak su ilave edilir. Bu karışım 103 derece ısıya

varıncaya kadar kaynatılır. (Kıvamın iki parmak arasına alındığında

sünmemesi gerekir)

0 yorum:

Şerbetli Tatlı Tarifleri | Şerbetli Tatlılar   © 2008. | Yemek Tarifleri

TOP