27 Nisan 2010 Salı

HAZIR YUFKADAN FISTIKLI BAKLAVA

HAZIR YUFKADAN FISTIKLI BAKLAVA



Kullanılacak malzeme:

1/2 kilo ince baklavalık yufka,

1 bardak eritilmiş tereyağı,

2 bardak kadar kıyılmış antepfıstığı,

Şurubu için:

3 bardak toz şekeri,

2 bardak su,

1 limonun suyu.



Yapımı: Hazır olarak alınacak baklavalık yufka üst üste konur. Çok keskin bir bıçakla yufkalar 20 santim çapında bir tepsiye göre yuvarlak bir şekilde kesilir. Sonra bu yufkanın bir yaprağı içi yağa bulanmış tepsiye serilir. Sonra hafifçe eritilmiş yağdan yarım kaşık kadarı alınır ve bu yufka yaprağının üzeri yağlanır. İkinci bir yufka yaprağı tepsiye serilir. Bunun üstü de aynı biçimde yağlanır. Kesimden artan parçalar yanyana getirilerek dizilir. Bunun da üzeri yağlanır. Böylece yufkanın yarısı üst üste dizilince kavrulduktan sonra iyice dövülmüş olan Antep fıstığı düzenli bir şekilde yayılır. Antep fıstıklarının üzerine de geri kalan yufka yaprakları aynı biçimde araları yağlanarak döşenir.

Yufkaların serilmesi işi bitince, çok keskin bir bıçakla yufkalar baklava şeklinde ve bıçak yufkaların dibine ulaşacak biçimde kesilir.

Kalan yağ yufkaların üstüne gezdirilerek döküldükten sonra tepsi ortadan az ısılı bir fırına konur ve yufkaların üstü pembemtırak bir renk alıncaya, yâni birbuçuk saat kadar baklava pişirilir. Bu işler yapılırken toz şekeriyle su ve limon suyu orta ısılı bir ateşte onbeş-yirmi dakika kadar kaynatılarak oldukça koyu bir şerbet elde edilir. Baklavalar pişip de tepsi fırından alındıktan sonra bir kenarda on dakika kadar soğutulur. Sonra bir fırçayla baklavaların üzerine yağ sürülür. Ondan sonra şerbet, üzerlerine azar azar dökülerek pişmiş yufkaya yedirilir.

Baklavalar iyice soğuyup şerbeti çektikten sonra tabaklara alınır ve servis yapılır.

0 yorum:

Şerbetli Tatlı Tarifleri | Şerbetli Tatlılar   © 2008. | Yemek Tarifleri

TOP